Projecte EqualMED:
Incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques locals al Marroc

Des dels anys 2000, el Marroc ha anat adoptant un conjunt d’estratègies nacionals i reformes legislatives encaminades a promoure la igualtat real i efectiva entre dones i homes, entre elles el reconeixement del principi de paritat en la nova Constitució de 2011. En el nivell territorial aquests compromisos s’han desplegat en una nova la Llei Orgànica Comunal (2015) que promou la participació política de les dones en els òrgans de decisió local i crea, com a mecanisme de participació democràtica, les instàncies (consultives) d’equitat, igualtat d’oportunitats i enfocament de gènere (IEECAG).

Malgrat aquests avenços, manca representació i lideratge efectiu de les dones a nivell local i la major part de comunes marroquines. No s’ha aconseguit integrar l’enfocament de gènere en les seves polítiques públiques, principalment per la manca d’experiència i de programes d’acompanyament i formació. En aquest context neix l’EqualMED, un projecte de cooperació descentralitzada entre IMADEL i l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, amb l’assistència tècnica de l’Oficina de Polítiques d’Igualtat, que promou la igualtat de gènere en les polítiques públiques locals a Marroc i que ha comptat amb la participació de 12 comunes marroquines i 17 municipis de la província de Barcelona.  

Vídeo resum de la visita d'electes marroquines a la província de Barcelona el 2022.

Objectius

El projecte ha desplegat tres línies de treball: 

  1. La promoció de la participació política de les dones en l’àmbit local.
  2. La integració de l’enfocament de gènere en les polítiques públiques a través de mecanismes de suport a la igualtat com la Instància per a la Paritat i Igualtat d’Oportunitats i l’Enfocament de Gènere (IEECAG) i els Agents d’Igualtat.
  3. El reforç dels vincles de cooperació entre els municipis de la província de Barcelona i Marroc.

Resultats

Pel que fa a la primera línia de treball, s’ha elaborat 1 Diagnòstic sobre integració de l’EdG en les polítiques locals, i s’han realitzat 4 seminaris i 5 espais de diàleg per reforçar les capacitats de les dones electes i intercanviar d’aprenentatges, experiències i estratègies de i integrar l’enfocament de gènere en les polítiques públiques locals. Un total de 651 dones electes han participat en aquestes activitats, de les quals 345 dones han vist reforçades les seves capacitats.  
Pel que fa a la segona línia de treball, s’ha format a més de 100 integrants de les IEECAG de les 13 comunes sòcies del projecte per reforçar les seves competències i donar suport i acompanyament al procés de transversalització de l’enfocament de gènere en les comunes, i s’han format 37 joves d’entre 12 i 22 anys com a agents d’igualtat locals. 

Finalment, en la darrera línia de treball s’han implementat 4 projectes pilot:

  • Entre l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i la comuna de Benguérir (introducció de pressupostos sensibles al gènere);
  • Entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el districte de Guéliz (Contribuir a la conscienciació sobre la igualtat real i efectiva i la lluita contra la violència de gènere en l'àmbit escolar);
  • Entre l’Ajuntament de Terrassa i la comuna de Tetuan (Promoure la cogovernança en les polítiques públiques municipals amb igualtat de gènere i creació del Consell de Dones de Tetuan);
  • Entre l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i la comuna de Youssoufia (HIKAYA, Cercle de relats contra la violència masclista).

Per a la implementació d’aquests projectes s’han realitzat 7 visites a terreny i hi han participat 242 representants tècnics i polítics de comunes marroquines i catalanes i 54 integrants d’associacions.

Membres de la Comunitat EqualMED

L’espai de treball EqualMED compta amb la participació de 12 de governs locals marroquins i més de 17 municipis de la província de Barcelona, a més d’entitats de la societat civil i l’acadèmia.

Barberà del Valles, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola del Vallès, Rubí, Terrassa, El Prat de Llobregat, Sabadell, Torrelles de Llobregat, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Vic, Igualada, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Manresa, Sant Vicenç dels Horts, Xarxa Baix Llobregat - JUSUR.

Aït Ourir, Tetuan, Chefchaouen, Chichaoua, Benguérir, Ouarzazate, Ras Ain Rhamna, Sidi Rahal, Tahanaoute, Youssoufia, Jaidat, Districte de Guéliz, Districte de Menara, Consell Provincial El Kalaa.

 

Campanya de sensibilització "Dones que transformen"

En el marc del projecte també s’ha realitzat la campanya d’Educació per a la Ciutadania Global Dones que transformen amb l’objectiu de posar en valor la capacitat de transformació de la participació política i social diversa de les dones de la província de Barcelona i el Marroc, i promoure un canvi de percepció sobre els estereotips que duu vinculats per trencar prejudicis sexistes i racistes. La campanya inclou diversos recursos comunicatius (cartellera, tríptics, recursos per a XXSS, càpsules de vídeo amb testimonis) i 5 activitats programables (Cinefòrum, intervenció al carrer, taller teatralitzat per a joves i dues exposicions itinerants). Un total de 76 ajuntaments han fet ús d’aquests recursos inclosos al Catàleg de Serveis de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació. 


EqualMED –Info, butlletí informatiu centrat en qüestions de gènere en el marc de les polítiques públiques del Marroc.

Aquest butlletí, tot i pensar en el marc d’aquest projecte, és obert per tothom que li pugui interessar, simplement cal registrar-se.  

Activitats principals i Marc d'actuació
    
Promoure la participació política de les dones als organs de decisió local 
Diagnòstic sobre "la perspectiva i impacte de gènere en Marroc i l'apoderament de les dones en l'àmbit polític" (Marroc)

Espais de diàleg i intercanvi
Seminari d'obertura del projecte EqualMED (Marrakech)
Seminari virtual "La situació política de les electes locals al Marroc i a Barcelona"
Creació d'Espais de diàleg (Marrakech)
Visita de dones electes marroquines als municipis de Barcelona i una trobada amb dones electes de la província de Barcelona (Barcelona)
Seminari de clausura (Marrakech)

Reforç de les capacitats i l'aprenentatge dels governs locals 
Cicle de formació en matèria de gènere al personal de les administracions públiques i representants polítics (Maroc)
Formació específica per als membres dels organismes de l'IPECAG i el responsable d'Igualtat (Marroc)

Impulsar la cooperació descentralitzada entre municipis de la província de Barcelona i Comunes Marroquines 
Definició i desenvolupament de projectes pilot (Marroc/Barcelona)
Transparència i rendició de comptes 
Pla de comunicació i publicació dels productes (Marroc/Barcelona)

El projecte EqualMED neix a partir dels aprenentatges d’un projecte anterior dut a terme impulsat des de la Diputació de Barcelona amb IMADEL durant els anys 2017 i 2019 i que va estar guardonat  amb el primer premi dels PLATFORMAwards, que reconeixen l'excel·lència en l'àmbit de la cooperació descentralitzada. 

 

PlatformAwards és un guardó concedit per la Xarxa PLATFORMA-CMRE (Consell de Municipis i Regions d’Europa) que neix amb l’objectiu de reconèixer l'excel·lència en l'àmbit de la cooperació descentralitzada.

Vídeo castellà

Vídeo anglès

Vídeo Francès

L’any 2020 el projecte d’EqualMED va es escollit per formar part dels Local 4Action Hubs de l’organització mundial CGLU (Ciutats i Governs Locals Units).

Els Local 4Action Hubs pretenen  donar visibilitat i un reconeixement oficial a la feina que estan fent els governs locals i regionals, cap al desenvolupament sostenible. A més  aquesta iniciativa també  té l’objectiu d’apropar a l’esfera internacional les polítiques i iniciatives que s’estan duent a terme des del món local  i com aquestes iniciatives estan contribuint a la consecució de les Agendes Globals, especialment l’Agenda 2030.

Més informació

[+] Descarrega el logotip d'EqualMED

A Twitter i Linkedin, segueix-nos a @intdiba i @marocimadel, i recorda fer servir a les xarxes socials les etiquetes #EqualMED #InternacionaDiba.

Més informació

[+] Pàgina del projecte EqualMED (Imadel)

 

Ubicació: Marroc (regió de Marràqueix-Safi i regió de Tànger/Tetuan/All-Hoceima) i província de Barcelona 

Pressupost: 341.002 euros, dels quals 293.860 euros subvencionats per la Diputació de Barcelona. 

Període d’execució: De l’1 de setembre de 2020 al 31 de març de 2023.

Entitat amb la que s’ha treballat: Institut Marocain pour le Développement Local (IMADEL).

ODS als que s’ha contribuït:

 Igualtat de gènere Pau, justícia i institucions sòlides Aliança pels objectius Objectius de desenvolupament sostenible