Comerç just i finances ètiques

"El Comerç Just és un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca una major equitat en el comerç internacional prestant especial atenció a criteris socials i mediambientals. Contribueix a el desenvolupament sostenible oferint millors condicions comercials i assegurant els drets de productors/es i treballadors/es desfavorits, especialment al Sud".

Organització Mundial del Comerç Just, WFTO

 

El moviment per al comerç just i les finances ètiques té una llarga trajectòria a la província de Barcelona. El darrers anys, i en el marc de l’impuls a l’Agenda 2030, ha establert aliances amb altres moviments, com l’economia social i solidaria o les economies feministes, per estendre alternatives que posen al centre de l’economia les persones i el planeta.

Els governs locals tenen un paper clau en l’impuls d’aquestes economies transformadores. Mitjançant les campanyes de sensibilització, els projectes educatius o la compra pública, estenen el comerç just i les finances ètiques com una opció de consum conscient i responsable que connecta realitats locals amb reptes i desigualtats globals.

Des de la Diputació de Barcelona recolzem la tasca que realitzen tant governs locals com entitats de la província en aquest àmbit, que s’estén durant tot l’any i té un moment clau al mes de maig, quan es celebra el Dia Mundial del Comerç Just.

Donem suport La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques (LaCoordi) en la campanya d’impuls al comerç just i les finances ètiques que ofereix recursos i materials perquè s’hi puguin sumar ajuntaments i entitats.

Enguany l'acte central de la XXIV campanya amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just tindrà lloc el 13 de maig a Barcelona. Durant tot el mes de maig hi haurà activitats programades a diferents municipis de Catalunya que podreu consultar al web Jotrio | I tu què tries? Aquí trobareu també el manifest per enfortir un comerç internacional just, i si com ajuntament de la província de Barcelona programeu activitats al vostre municipi, podeu registrar-les en aquest altre per sumar esforços en la difusió.

Un any més, la campanya posa l’accent en el poder que tenim com a consumidores i consumidors, per l’impacte social i ambiental, tant a nivell local com global de les nostres decisions de consum. D’altra banda, es posa també de relleu la importància del paper dels governs, a tots els seus nivells, en la promoció de pràctiques econòmiques que contribueixin a un món respectuós amb les persones i el medi ambient, vetllant per una transició ecosocial justa

TEMA PRINCIPAL: I tu, què tries? Aquest maig, passa’t al comerç just

Promoure el comerç just i les finances ètiques com economies transformadores i alternatives al comerç internacional convencional. La campanya d’enguany es desplegarà durant tot el mes de maig, i comptarà amb activitats en format presencial i digital. Es tornarà a centrar en l'espai web Jotrio.cat, que també tindrà contingut actualitzat.

IMATGE UNIFICADA #JOTRIOCOMERÇJUST

Es manté la imatge unificada per a totes les activitats programades, donant continuïtat a la campanya del 2021 #JoTrioComerçJust. Trobareu a continuació els materials editables per seguir aquesta estètica comuna que faci de paraigües de totes les activitats celebrades a Catalunya pel Dia Mundial del Comerç Just.

Mapa de d'activitats a biblioteques
i mercats municipals de la província

 • Acció central mediàtica sorpresa. Aquest any s'organitza una acció de carrer sorpresa centrada en la dansa, amb la cançó de Hip hop Futur Just, d’un projecte que LaCoordi va impulsat l’any passat amb un grup de joves. Més informació detallada sobre l’acció aquí.

 • Proposta col·lectiva per als municipis:

  • Convidar a les escoles de dansa de la ciutat a participar a la Festa de Comerç Just. Els espectacles infantils mobilitzen les famílies i a més, donen un caràcter festiu i alegre a les jornades.  El material necessari és escenari i equip de música. Tindrem materials que es podran enviar a les escoles de dansa per sensibilitzar, la cançó de Hip hop Futurs Just (i un recull de cançons amb valors).

 • Racó de lectura i contacontes de comerç just a les biblioteques: 

 • També tindrem audiollibres de comerç just realitzats per la Coordinadora Llatinoamericana de Petits productors i productores del SUD, la CLAC. Aquí podeu escoltar-ne un exemple.

 • Mercats – enguany iniciem una proposta d’activitats a realitzar en mercats municipals amb tres propostes de taller en 6 municipis de la província de Barcelona (Canet de Mar, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilassar de Mar, Sabadell i Sant Adrià de Besòs):

  • Tast de xocolata amb els cinc sentits.

  • Piruletes de xocolata de comerç just.

  • Conta contes de comerç just: Haki.

 

ALTRES ACTIVITATS 

 • Tornem a jugar al joc interactiu jotrio.cat per acompanyar el nostre protagonista en les seves decisions de consum i comprovar els seus impactes.

 • Consulta altres activitats en aquest catàleg. Es tracta d’un recull d’exposicions, espectacles, cinefòrums, tallers i altres activitats relacionades amb el comerç just però també amb les finances ètiques, l’economia solidària i el consum responsable. Aquest recull vol servir perquè els municipis i les entitats puguin configurar la seva programació pròpia. Recordeu que podeu contractar activitats d’aquest catàleg tot l’any.

A continuació trobareu tots els materials de comunicació per poder difondre les activitats programades al vostre municipi. Són materials editables que podeu actualitzar i personalitzar amb la informació de les vostres activitats:

Per ampliar la informació, podeu posar-vos en contacte al telèfon 722822177 campanyes@lacoordi.cat