Els governs locals i regionals estan molt ben posicionats per conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància dels ODS, ja que són el nivell de govern més proper als ciutadans.
Els ODS representen una oportunitat per a treballar amb una àmplia gama d’actors i iniciar noves formes de col·laboració i, en aquest context, els ens locals tenen un paper fonamental en la participació i apropiació dels ODS per part de la societat civil, del sector privat i de les administracions locals.
La incidència és un factor molt rellevant de cara a incloure la perspectiva subnacional en les estratègies de desenvolupament nacionals i internacionals, així com per a promoure l’apropiació de les estratègies nacionals i internacionals a l’escala local.
Així doncs, la incidència és necessària per a construir un consens nacional amb un enfocament de baix cap a dalt, i per a promoure un ambient favorable a la localització dels ODS, a la descentralització política i fiscal, i a la governança multinivell real i efectiva.
Per a implementar els ODS localment és necessari:
-
Establir prioritats relacionades amb els ODS basades en el context local, les necessitats i els recursos.
-
Identificar i crear vincles amb les estratègies dels ODS nacionals.
-
Identificar les accions i els recursos necessaris per a implementar les àrees prioritàries dels ODS.
-
Elaborar un pla d’ODS ad hoc per al territori o alinear els plans existents amb els ODS.
-
Establir marcs de governança local per a donar suport la implementació dels ODS involucrant-hi els actors locals a fi que se n'apropiïn.
-
Mobilitzar recursos humans, tècnics i financers locals i internacionals, incloent-hi la reassignació de recursos propis, la col·laboració amb universitats i altres actors interessats, l’intercanvi d’experiències, l’ampliació de serveis, el desenvolupament de programes de capacitació, etc.
Nacions Unides estableix un sistema de 232 indicadors per al seguiment dels ODS. Tant el seguiment com la rendició de comptes a escala internacional han estat concebuts com una responsabilitat dels estats. Tot i això, molts d’aquests indicadors poden ser aplicables a l’escala local:
-
Utilitzant els indicadors dels ODS per a fer seguiment dels plans locals i regionals i avaluar-los.
-
Enfortint els mecanismes adequats de recollida de dades estadístiques i d’informació a escala local i regional.
-
Desenvolupant indicadors localitzats, específics per a cada territori, i adaptats als ODS.
Tot i això, és necessari promoure la participació dels governs locals i regionals en els informes nacionals sobre els ODS, i assegurar que els assoliments locals hi siguin reconeguts i en formin part.
Localitzant els ODS
Els governs locals són al centre de l’Agenda 2030 ja que, més enllà de l’objectiu 11 sobre les ciutats i comunitats sostenibles, tots els ODS tenen metes que apel·len directament a les responsabilitats locals. En aquest sentit, la localització és el procés que té en compte el context subnacional en el compliment de l’Agenda, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització, fins a la implementació i l’ús d’indicadors per a mesurar i avaluar el procés. Localitzar no significa un canvi radical, sinó una oportunitat per a reorientar les prioritats i polítiques locals, i demostrar el rol dels municipis en la reducció de desigualtats i en l’assoliment dels ODS a nivell nacional i global.
A continuació recollim alguns exemples de la localització dels ODS als municipis de la demarcació de Barcelona. Amb la icona verda, a l'esquerra del mapa, és possible filtrar la cerca segons els 17 ODS, o bé conèixer els municipis que han seguit una estratègia integral d'alineament de les polítiques locals amb l'Agenda 2030, com és el cas de Terrassa, Manresa, Granollers, l'Hospitalet del Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Mataró o Barcelona, entre altres.
Posa't en contacte amb nosaltres per informar de l’alineament del teu municipi i el recollirem al mapa!