La Industrial +

Per un recinte de l’Escola Industrial més verd, més sostenible i més obert a la ciutadania i a la innovació
 

La Industrial + és un projecte de la Diputació de Barcelona per al recinte de l’Escola Industrial. L'espai ha estat repensat per dedicar-lo al coneixement i a la innovació, i fer-lo més verd, més sostenible i més obert a la ciutadania.

El projecte adaptarà el recinte de l'Escola Industrial als nous requeriments energètics, hi desenvoluparà un pol d’innovació, en rehabilitarà el patrimoni i millorarà la relació del recinte amb el barri, tot mantenint els usos i els equipaments públics que ara té.

Placeta de les Filadores

Inaugurada el 3 de març de 2023
 

La nova placeta de les Filadores es troba davant mateix de l’antic edifici de filatura. Amb la fàbrica en funcionament, hi treballaven moltes dones, sovint en pitjors condicions laborals que els homes. En honor a aquestes dones treballadores, la plaça de les Filadores s’ha convertit en un espai obert a la ciutadania que vol mantenir viu el record d’aquestes treballadores i la seva contribució al desenvolupament industrial.

 

 

Així es va construir

 

Voleu saber com es va transformar un aparcament en un nou espai ciutadà? En aquest timeline des del cel podreu veure tot el procés.

Què signifiquen els dibuixos?

 

Estat actual
ESTAT ACTUAL
Estat actual
ESTAT ACTUAL
Història
HISTÒRIA
Història
HISTÒRIA
Futur
FUTUR
Futur
FUTUR

Recinte Escola Industrial

El recinte de l'Escola Industrial (antiga fàbrica Batlló), al carrer del Comte d'Urgell de Barcelona, abasta quatre illes de l'Eixample i correspon a l'antiga fàbrica de brodats dels germans Batlló, dissenyada inicialment per l'arquitecte Rafael Guastavino.

D'aquell moment es conserven l'edifici dels telers, avui conegut com a Edifici del Rellotge; les naus de les filatures que, semisoterrades per mantenir el grau d'humitat convenient, rebien llum zenital, i l'alta xemeneia de setanta metres d'altura i planta poligonal, tota de totxo.

Avui el recinte és un exemple d'arquitectura industrial modernista obert a la ciutadania i als veïns de l'Eixample. Ofereix al barri recintes esportius, jardins, centres d'ensenyament i també allotja oficines i serveis de la Diputació de Barcelona.

Actualment, al vestíbul de l'Edifici del Rellotge, es troba ubicada l’exposició: Guastavino, Rubió i Baldrich, arquitectes de l’Escola Industrial.
 


Més informació

La Industrial

L’actual recinte de l’Escola Industrial és hereu de la fàbrica dels Germans Batlló i Batlló, inaugurada el 1870. Va ser una instal·lació única i modèlica, un exemple de modernisme industrial en mig del cor de l'Eixample, ideada per Rafael Guastavino, però on han intervingut d'altres arquitectes igual de rellevants.

Després de moltes intervencions de restauració, reutilització i conservació d’aquest conjunt industrial, a càrrec de la Diputació de Barcelona, podem gaudir encara d’un patrimoni arquitectònic, modernista i industrial, impressionant.

Entre aquest patrimoni, té un valor singular l’històric Paranimf, obra que l’arquitecte Joan Rubió va deixar inacabada i que ara, 90 anys més tard, la Diputació ha restaurat, recuperant l’espai i transformant-lo en un espai escènic polivalent, d’usos múltiples, al servei del món local, restaurat i convertit en un equipament polivalent per a l’ús creatiu.

Actualment en el foyer del Paranimf, es troba ubicada l’exposició: Guastavino, Rubió i Baldrich, arquitectes de l’Escola Industrial.

 

 


La Diputació de Barcelona presenta com a elements més destacats de l’arquitectura del recinte la xemeneia de Rafael Guastavino, l’edifici del Rellotge i el Paranimf.

 

Com afrontar aquest repte des del món local?

  • Impulsant un projecte d’innovació científica i social en el qual treballin conjuntament empreses, centres de recerca i l’Administració pública.
  • Aconseguint un ambient urbà més saludable i contribuint a la disminució d’emissions de gasos d’efecte d'hivernacle.
  • Preservant la memòria històrica fent valer el patrimoni arquitectònic i construint comunitat i identitat.
     

 

 


 

 

Pol i motor d’innovació social

La Industrial +, contindrà:

  • 5 instal·lacions esportives

  • 2 escoles d’adults i una escola d’arts L'Institut Escola del Treball 

  • Espais dedicats a la innovació i la divulgació científica i tecnològica

  • 1 centre de reunions amb 10 sales annexes 1 residència d’investigadors

El Centre Internacional per a la Innovació de les Polítiques Públiques treballarà en la inter-secció entre ciència, tecnologia, empresa i Administració pública per reformular i elaborar serveis i polítiques públiques innovadors i propostes de col·laboració publicoprivada que ajudin a encarar la complexitat del segle XXI amb eficiència i transparència. Formaran part d’aquest centre la residència d’investigadors i el centre de reunions.


 

 

Renaturalització del recinte

La Industrial +, capdavantera en transició energètica. Els seus objectius són:

  • Incorporar 16.000 m2 de verd urbà, una superfície equivalent a més de dos camps de futbol.
  • Proporcionar als veïns de l’Eixample Esquerre un oasi climàtic i un parc de lleure.
  • Utilitzar aigua freàtica i pluvial per regar la vegetació i netejar el recinte.
  • Ser exemples d'integració de les energies renovables i de millora de l’eficiència energètica en edificis patrimonials com el de la Industrial +.
  • Aconseguir que el recinte sigui neutre de carboni l’any 2050.
  • Produir l’energia fotovoltaica equivalent a 500 llars.

El projecte de La Industrial + contribuirà a crear una ciutat que prioritzi les persones, amb
superilles i amplis eixos de vianants. La Industrial + vol col·laborar a aconseguir que el 100 % de la població disposi d’un refugi climàtic a menys de 5 minuts a peu i un espai verd a menys de 200 metres de casa.


 

 

Construcció de comunitat i identitat

El recinte de l’Escola Industrial atresora un patrimoni arquitectònic que cal conservar i transmetre a les generacions futures.

Per això acollirà el Centre d’Interpretació del Patrimoni de l’Escola Industrial a l’espai de màquines de l’antiga fàbrica Batlló.

El Centre d’Interpretació tindrà un itinerari per tot el recinte que permetrà descobrir i valorar les actuacions arquitectòniques successives que hi han fet arquitectes com Rafael Guastavino o Joan Rubió en funció dels usos que s’han anat donant a les diferents parts d’aquest recinte des que el 1870 començà a funcionar com a fàbrica tèxtil.