La Industrial +
Per un recinte de l’Escola Industrial més verd, més sostenible i més obert a la ciutadania i a la innovació
La Industrial + és un projecte de la Diputació de Barcelona per al recinte de l’Escola Industrial. L'espai ha estat repensat per dedicar-lo al coneixement i a la innovació, i fer-lo més verd, més sostenible i més obert a la ciutadania.
El projecte adaptarà el recinte de l'Escola Industrial als nous requeriments energètics, hi desenvoluparà un pol d’innovació, en rehabilitarà el patrimoni i millorarà la relació del recinte amb el barri, tot mantenint els usos i els equipaments públics que ara té.
Recinte Escola Industrial
El recinte de l'Escola Industrial (antiga fàbrica Batlló), al carrer del Comte d'Urgell de Barcelona, abasta quatre illes de l'Eixample i correspon a l'antiga fàbrica de brodats dels germans Batlló, dissenyada inicialment per l'arquitecte Rafael Guastavino.
D'aquell moment es conserven l'edifici dels telers, avui conegut com a Edifici del Rellotge; les naus de les filatures que, semisoterrades per mantenir el grau d'humitat convenient, rebien llum zenital, i l'alta xemeneia de setanta metres d'altura i planta poligonal, tota de totxo.
Avui el recinte és un exemple d'arquitectura industrial modernista obert a la ciutadania i als veïns de l'Eixample. Ofereix al barri recintes esportius, jardins, centres d'ensenyament i també allotja oficines i serveis de la Diputació de Barcelona.
Actualment, al vestíbul de l'Edifici del Rellotge, es troba ubicada l’exposició: Guastavino, Rubió i Baldrich, arquitectes de l’Escola Industrial.
La Industrial
L’actual recinte de l’Escola Industrial és hereu de la fàbrica dels Germans Batlló i Batlló, inaugurada el 1870. Va ser una instal·lació única i modèlica, un exemple de modernisme industrial en mig del cor de l'Eixample, ideada per Rafael Guastavino, però on han intervingut d'altres arquitectes igual de rellevants.
Després de moltes intervencions de restauració, reutilització i conservació d’aquest conjunt industrial, a càrrec de la Diputació de Barcelona, podem gaudir encara d’un patrimoni arquitectònic, modernista i industrial, impressionant.
Entre aquest patrimoni, té un valor singular l’històric Paranimf, obra que l’arquitecte Joan Rubió va deixar inacabada i que ara, 90 anys més tard, la Diputació ha restaurat, recuperant l’espai i transformant-lo en un espai escènic polivalent, d’usos múltiples, al servei del món local, restaurat i convertit en un equipament polivalent per a l’ús creatiu.
Actualment en el foyer del Paranimf, es troba ubicada l’exposició: Guastavino, Rubió i Baldrich, arquitectes de l’Escola Industrial.
La Diputació de Barcelona presenta com a elements més destacats de l’arquitectura del recinte la xemeneia de Rafael Guastavino, l’edifici del Rellotge i el Paranimf.
Com afrontar aquest repte des del món local?
- Impulsant un projecte d’innovació científica i social en el qual treballin conjuntament empreses, centres de recerca i l’Administració pública.
- Aconseguint un ambient urbà més saludable i contribuint a la disminució d’emissions de gasos d’efecte d'hivernacle.
- Preservant la memòria històrica fent valer el patrimoni arquitectònic i construint comunitat i identitat.
Pol i motor d’innovació social
La Industrial +, contindrà:
-
5 instal·lacions esportives
-
2 escoles d’adults i una escola d’arts L'Institut Escola del Treball
-
Espais dedicats a la innovació i la divulgació científica i tecnològica
-
1 centre de reunions amb 10 sales annexes 1 residència d’investigadors
El Centre Internacional per a la Innovació de les Polítiques Públiques treballarà en la inter-secció entre ciència, tecnologia, empresa i Administració pública per reformular i elaborar serveis i polítiques públiques innovadors i propostes de col·laboració publicoprivada que ajudin a encarar la complexitat del segle XXI amb eficiència i transparència. Formaran part d’aquest centre la residència d’investigadors i el centre de reunions.
Renaturalització del recinte
La Industrial +, capdavantera en transició energètica. Els seus objectius són:
- Incorporar 16.000 m2 de verd urbà, una superfície equivalent a més de dos camps de futbol.
- Proporcionar als veïns de l’Eixample Esquerre un oasi climàtic i un parc de lleure.
- Utilitzar aigua freàtica i pluvial per regar la vegetació i netejar el recinte.
- Ser exemples d'integració de les energies renovables i de millora de l’eficiència energètica en edificis patrimonials com el de la Industrial +.
- Aconseguir que el recinte sigui neutre de carboni l’any 2050.
- Produir l’energia fotovoltaica equivalent a 500 llars.
El projecte de La Industrial + contribuirà a crear una ciutat que prioritzi les persones, amb
superilles i amplis eixos de vianants. La Industrial + vol col·laborar a aconseguir que el 100 % de la població disposi d’un refugi climàtic a menys de 5 minuts a peu i un espai verd a menys de 200 metres de casa.
Construcció de comunitat i identitat
El recinte de l’Escola Industrial atresora un patrimoni arquitectònic que cal conservar i transmetre a les generacions futures.
Per això acollirà el Centre d’Interpretació del Patrimoni de l’Escola Industrial a l’espai de màquines de l’antiga fàbrica Batlló.
El Centre d’Interpretació tindrà un itinerari per tot el recinte que permetrà descobrir i valorar les actuacions arquitectòniques successives que hi han fet arquitectes com Rafael Guastavino o Joan Rubió en funció dels usos que s’han anat donant a les diferents parts d’aquest recinte des que el 1870 començà a funcionar com a fàbrica tèxtil.