Exposició "Els fonaments de l'autogovern. Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià". Recreació del despatx del president Tarradellas. Foto: Judit Contreras / Diputació de Barcelona

Exposició: Tarradellas, vida d'un arxiu

31/05/2023 13:30 h

Cultura

"Els fonaments de l'autogovern", un dels patrimonis documentals més importants de Catalunya

Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona, acull l'exposició “Els fonaments de l’autogovern. Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià”, que explica la increïble història d’un dels patrimonis documentals més importants de Catalunya fins a l’actualitat. A través d’un acurat recorregut que inclou la recreació del despatx, amb els arxivadors originals del president Tarradellas; el visitant pot veure documents, peces i objectes personals de gran valor i, a la vegada, fer-se seu un patrimoni que, a través de milers de pàgines, constata com es va conformar l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià.

La mostra està dividida en diferents àmbits, permetent al visitant descobrir amb detall un patrimoni de peces úniques, com ara la capsa que contenia l’urna que va preservar el cor galvanitzat del president Macià.

Comissariada per l’historiador i biògraf del president Tarradellas, Joan Esculies, l’exposició es pot visitar de dilluns a dissabte de 10 del matí a 8 del vespre al vestíbul de l’edifici històric de Can Serra (Rambla Catalunya, 126).

Un arxiu viu

L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, custodiat per la comunitat cistercenca del monestir de Poblet,  acull més de dos milions de pàgines de documentació que tracen una línia de continuïtat entre la Generalitat de Catalunya establerta l’any 1931 i la institució recuperada el 1977. El president Josep Tarradellas va conservar i ampliar el fons per tal que el seu testimoni esdevingués un llegat monumental per a les generacions futures.

La Diputació de Barcelona ha emparat i finançat, en part, el seu funcionament des del seus inicis atès que Josep Tarradellas, en retornar, va presidir la Generalitat i, també, la Diputació (1977-1980). La corporació ja va rememorar aquest fet fa 5 anys amb l’exposició “La legitimitat d’una doble presidència” i ara, continuant amb aquesta voluntat de divulgació, presenta com es va configurar l’Arxiu i quin periple van seguir els documents que el van fer possible.

El gruix de la documentació que conforma l’Arxiu va arribar a Catalunya l’agost de 1981 procedent de Tours. Fa, per tant, més de 40 anys de l’inici de la seva creació; després que es formalitzés la seva constitució el març del 1980. A dia d’avui, el fons es continua ampliant amb noves donacions i, quatre dècades després, Poblet s’ha convertit en un punt ineludible per als investigadors que centren la seva recerca en els períodes de la Segona República, la Guerra Civil, l’Exili i la Transició.

Es pot ampliar la informació sobre l’exposició en un dossier de premsa adjunt en format Pdf i a la pàgina web d'exposicions de la Diputació de Barcelona.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix