Prevenir el consum de tabac i promoure l’abandonament de l’hàbit és un dels objectius de la Setmana Sense Fum

24/05/2023 13:11 h

Salut

La mortalitat per càncer de pulmó creix en les dones i es redueix en els homes de la província de Barcelona

La taxa de mortalitat en les dones per tumors malignes de tràquea, bronquis i pulmó gairebé s’ha doblat en les últimes dues dècades a la província de Barcelona. Així ho exposen les conclusions elaborades per la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona, a partir de les dades facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Concretament, la taxa ha passat d’1,28 defuncions per cada 10.000 dones al bienni 2003-2004 a 1,92 morts al període 2019-2020. En canvi, en els homes s’observa una davallada important: d’11,2 (2003-2004) a 7,74 (2019-2020). Pel que fa a les dones, entre els anys 2003 i 2020 s’ha passat del 12% al 26% de defuncions per tumors malignes de tràquea, bronquis i pulmó.

Cal destacar que aquests tipus de tumors constitueixen la tercera causa més freqüent de defunció. Gairebé la meitat de les 25.585 persones que han mort per aquesta causa a la província de Barcelona en l’última dècada ho han fet de manera prematura (abans de fer els 70 anys).

Una malaltia associada al tabaquisme

El càncer de pulmó és una de les principals patologies que es relacionen amb el tabaquisme. Un vincle que ha seguit patrons diferents en homes i dones al llarg de la història, tal com reflecteixen els indicadors de salut. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), un 47% dels homes i un 22,4% de les dones fumaven a diari o ocasionalment l’any 1990. Aquesta xifra s’ha anat reduïnt entre la població masculina i el 2021 ja se situava en el 26,6%. Per contra, la tendència en les dones s’ha mantingut de manera constant en els últims 30 anys, si bé va a la baixa entre les més joves.

La Setmana Sense Fum, a partir de demà i fins al 31 de maig

La relació entre el tabaquisme i les defuncions per càncer de pulmó demostren com els hàbits influeixen de manera directa en l’estat de salut. Aquest extrem evidencia que s’ha de treballar en les polítiques de prevenció i promoció de la salut d’avui per garantir la de la societat del futur. Prevenir el consum de tabac i promoure l’abandonament de l’hàbit és un dels objectius de la Setmana Sense Fum, que se celebra a partir de demà i fins al 31 de maig per sensibilitzar dels beneficis de respirar un ambient lliure de fum.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 "Salut i Benestar". Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix