Festival DocsBarcelona surt de la capital catalana cap a vuit municipis amb el Docs A prop. Foto: DocsBarcelona

16/05/2023 14:50 h

El DocsBarcelona A Prop porta el festival a vuit municipis

La gran festa del documental a Catalunya, el DocsBarcelona, que se celebrarà del 18 al 28 de maig, amb una programació de 26 llargmetratges i 11 curts projectats a sales i espais de Barcelona, surt de la capital catalana amb el Docs A Prop. Vuit municipis de la província projectaran també documentals inclosos en el certamen, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La 26a edició del Docs Barcelona programa les projeccions al CCCB, els cinemes Aribau, la Filmoteca de Catalunya i en línia a Filmin, i fora de Barcelona, a Arenys de Mar, Granollers, la Garriga, Manresa, Martorelles, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat i Tona.

El festival s’inaugura aquest dijous 18 del maig amb la producció estònia “Smoke Sauna Sisterhood”, d’Anna Hints, guanyadora del guardó a Millor direcció de documental del darrer Festival de Sundance. Durant onze dies, es projectaran un seguit de produccions que asseguren un ampli ventall estilístic i temàtic, amb una gran línia relacionada amb les violències del patriarcat en la societat. És el cas de la pel·lícula inaugural, però també de “Lyra”, amb la que la cineasta Alison Millar reivindica la figura de Lyra McKee, periodista i activista LGTBIQ+ irlandesa que va ser assassinada a mans d’un integrant del nou IRA l’any 2019.

El DocsBarcelona també mira cap a Ucraïna amb la presentació de “Eastern Front”, la darrera obra del prestigiós cineasta Vitaly Mansky, i de dos títols més: “We Will Not Fade Away, dirigida per Alisa Kovalenko sobre cinc adolescents de la bombardejada regió del Donbàs, i “Motherland”, un retrat de la Bielorússia contemporània i les violències que la travessen. També la secció Docs&Teens oferirà el curt documental “When I Grow Up”, que mostra la vida de tres joves ucraïnesos que tornen a classe malgrat viure en un país devastat per la guerra.

El festival, retrà homenatge a la prestigiosa documentalista txeca Helena Třeštíková, que rebrà el Premi DocsBarcelona d´Honor d´aquest any i de qui s´oferirà una classe magistral; i la  cineasta Isabel Coixet exercirà de presidenta del jurat de la Secció Oficial Panorama.

Al Docs A Prop

La selecció de títols de l’apartat Docs A Prop la conformen quatre documentals:

"Els Orrit", de Ferran Ureña i Marc Solanes, sobre la desaparició dels germans Orrit a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, que continua sense resoldre’s trenta-tres anys després.
"Fauna", de Pere Faus, sobre el testimoni d’un pastor que viu amb el seu ramat en un bosc als afores de Barcelona, al costat d’un centre de recerca en sanitat animal on s’està investigant una vacuna del Covid-19.
"Los Bilbao", de Pedro Speroni, que segueix el retorn a casa de l’ex convicte Iván Bilbao després de cinc anys a la presó i com intenta refer la seva família mentre recupera la feina de prestador i l’afició a la boxa.
“Who I am not” de Tünde Skovran, en una producció rumano-canadenca sobre la lluita de dues persones intersexe per visibilitzar la seva diferència a Sud-àfrica.

Consulteu el calendari de projeccions del Docs A Prop a Arenys de Mar, Granollers, La Garriga, Manresa, Martorelles, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat i Tona.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix